Heelkunde Erasmus MC

Leerzame e-modules en alle benodigde informatie op één plek voor de masterfase heelkunde van de studie geneeskunde.

Doelgroep: coassistenten en studenten geneeskunde.
Aantal gebruikers: >1000 p.j.
Soort onderwijs: verplichte lesstof voor praktijkgericht onderwijs.

De afdeling Heelkunde van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam wilde een volledig nieuw onderwijsblok ontwikkelen voor de studie Geneeskunde. Interactief onderwijs was hierbij het uitgangspunt. Om dit doel te bereiken staan we voor de uitdaging om de student voorbereid naar de collegezaal te laten komen. Het plan werd opgesteld om e-modules en weblectures in te zetten.

Direct vanaf het begin is Cradeq betrokken geweest. Ontwikkeling van medische inhoud door chirurgen en techniek door ons ging hierdoor hand in hand. Om de uitdaging van de afdeling Heelkunde aan te gaan wilden wij e-modules ontwikkelen, die:

  1. Veel mogelijkheden geven tot gebruikersinteractie met onder andere diverse vraagtypes, anatomie-sliders en scenario simulaties.
  2. Altijd toegankelijk zijn en geoptimaliseerd zijn voor laptop, tablet en mobiel.
  3. Een eigentijdse uitstraling en fris design hebben (om het niet de zoveelste oude e-learning te laten zijn).

Om bovenstaande te bereiken hebben wij nauw samengewerkt met medische studenten en onderwijskundigen met veel tussentijdse feedback voor optimalisatie. Studenten hebben ook bijgedragen aan de online development van e-modules op basis van de medische inhoud. Uiteindelijk zijn er meer dan 50 e-modules ontwikkeld met uiteenlopende onderwerpen van Diabetische Voet tot Schildklierchirurgie.

Voor deze Case Study hebben wij een Learning Management System ontworpen waarin de inhoud centraal staat. Dit Leerplatform is specifiek ingericht op de wens van de student en de afdeling Heelkunde. Hierdoor staat er niets te weinig, maar ook niets te veel op om een volledige en overzichtelijke online applicatie aan te bieden. Alle e-modules, weblectures en onderwijsinformatie zijn samengevoegd op deze ene plek. De student blijft op deze manier bij de medische inhoud en leerdoelen betrokken. In het Leerplatform zien studenten hun voortgang doordat voltooide e-modules automatisch worden afgevinkt en ze kunnen met één klik op de knop verder gaan met hun huidige e-module. Door het Leerplatform is het voltooiingspercentage van e-modules absoluut gezien met 25% omhoog gegaan, waardoor de student voorbereid in de collegezaal komt voor het interactieve onderwijs met veel patiënt casuïstiek!

Momenteel wordt het Leerplatform van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC ingezet voor het coschap Chirurgie en voor het reanimatie-onderwijs van de studie geneeskunde en de TU Delft.